Doğma büyüme Ankaralı olduğumu biliyorsunuz.Aslen Anne Baba tarafından Nevşehirliyim…Nevşehirde bu yufkalar çok yapılır. üstüste yapılır da yapılır sonra kilerde muhafaza edilir.Evlerde nasıl ekmek bir gereksınımse ve eksik değilse Nevşehirde de her evin kilerinde yufka olmazsa olmazlardanmış…Bir de küp peyniri vardır aman Allahım o nasıl bir tattır biraz yeşillenmiş olarak yufkaya sarıp yemek ayrı bir keyıiftir.
Annem benim her Ankaraya gidişimde hemen mutfağın ortasına sacı getirir (tüplü sac) bana yufka yapar ben o yufkanın buram buram kokusuyla gözlerimi açarım. Tabi yanında da olmazsa olmaz kavurmalı yumurta yapıldı mı hemen yufkanın arasına konulup dürüm alınır…Geleneksel pazar kahvaltımızdır kendileri:))
Kuru yufkayı maalesef buralarda bulmak hiç mi hiç mümkün değil. Aslında evde tavada da yapılır ama o sacın verdığı lezzeti yakalamak ne mümkün
Kuru yufkanın dürüm harici beni çarpan bir diğer kullanım şeklide börek haline gelmesi..Nasıl güzeldir nasıl nasıl nasıl ))) Anlatamam tatmanız lazım diyerek buyrun size çok kolay böreğimizin nasıl yapıldığını anlatayım…..
MALZEMELER :
6 adet kuru yufka
1 yumurta
1 bardak sıvı yağ
2-3 bardak süt
ve isteğe bağlı iç malzemesi..
YAPILIŞI:
Yufkalara elimizle su serperek ıslatıyoruz yada çeşme altında da ıslatabiliriz.Kuru yufkayı teflon yavaya alıyoruz aralarına yağlı sostan koyuyoruz.Orta kata gelince iç malzemesini koyuyoruz ve kalan yufkalarıda aralarına sos yayarak kat kat döşedikten sonra tavada kısık ateşte önlü arkalı pişiriyoruz.
İç malzemesi olarak; Kıyma ve soğanı kavurup baharatlarla tatlandırıp kullanabiliriz…ya da ezine peynırı ve bol kaşarı maydanozla renklendirip birazda pul biber ekleyerek de kullanabiliriz.
Börek pişerken çayınızda demlediniz mi değmeyin keyfinize…
SEVGİLERRR VE AFİYETLER OLSUN KEYFİNİZ GICIR OLSUN…..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder